5 Simple Techniques For Pistonlu Kompresör Tamiri
5 Simple Techniques For Pistonlu Kompresör Tamiri
Blog Article
Su ve yağ buharları basınçlı hava soğutulunca bir miktar sıvılaşarak yoğuşum (kondensat) ayırma kaplarında (kondenstop) toplanırlar. Sonra oradan periyodik olarak otomatik boşaltma sistemiyle dışarı atılırlar.
Hava filtresinde biriken tozların ve tortuların meydana getirdiği kirlilik, kompresör performansını azaltan ve enerji kaybına yol açan olumsuzlukların başında geldiği için düzenli aralıklarla temizlenmelidir.
Yoğun iş akışı ile uyumlu çalışmalar yapabilen vidalı iş ekipmanlarının, sık sık yağ seviyelerinin kontrol edilmesi öncelikli bir detaydır.
Uzman Teknisyenler: Bakım ve onarım işlemleri, alanında eğitim almış ve deneyimli teknisyenler tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu, işlemlerin doğru ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.
Kısa vidalı kompresör nedir sorunun cevabı: tazyiklı hava elde etmek amacı ile kullanılan kompresör çeşididir. Başka kompresör çeşitlerine bakılırsa bir piston ya da benzeri bir donanım kullanılamaz.
Eğer işletme içinde yer yoksa, dar bir alanda yerleştirilecek ise havalandırma için uygun kurallar sağlanmalıdır.
Bu Net sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.
Kompresör modeli her ne olursa olsun bakım faaliyetlerine başlamadan önce elektrikli makinelerde akımın kesilmesi, yakıtla çalışan mekanizmaların ise kapalı konuma getirilmesi şarttır.
Pistonlu kompresörler genellikle, etkili bir soğutma sistemine sahip olmadıkları için arıza yapmaktadır. Cihazın etkili bir şekilde soğutulmaması ve çOkay çalışması sibopların aşırı derecede ısınmasına sebep olur. Sibopların ısınması sonucunda ise, yağ seviyesi azalarak yağsız çalışmak zorunda kalan segmanın aşınmasına sebep olur.
Bir pistonlu kompresörün tamiri sırasında Alkom Kompresör firması tarafından yapılan işlemler şunlardır:
Emme ve basma basıncında veya debi miktarında herhangi bir değişiklik gözükürse, bu durum işletmede bir hata burada olduğunun da işareti olabilmektedir. Kompresörün çalışma durumu aynı devam etse bile basılan gaz sıcaklığında artworkış ya da emme basma subaplarında farklılık gözükebilir. Böyle durumlarda elle kontrol burada edilerek arıza tespit edilebilir. Kompresörlerde yağlama yağı 50 ile 65 derece olmalıdır. Sıcaklık bu derecelerin dışına çıktığında soğutucu iyi çalışmakta ya da yağ pompası yeterli düzeni sağlayamamaktadır. Basınç, sıcaklık ve debi değişimleri sorun olarak ele alınıp çözümlenme gerektirebilir. Gerekli tedbirler alınmalı ve kontrol daha fazla bilgi alın edilerek çözülmelidir. Örneğin yağlama basıncı düşmüşse filtre tıkanmış olabilir ya da yatakların aşınması yağ basıncının düşmesine neden daha fazla bilgi alın olabilir. Yağlama borularının giriş noktalarında bulunan valfler tıkanabilir. Silindir soğutma suyu sıcaklığında gözlenen değişikliklerde soğutma suyu sistemi kontrol edilmelidir. Kompresörde sıkıştırma oranı artarsa basma gazı sıcaklığı da artmaktadır.
Bilgi edinin Pnömatik taşıma prosesi hakkında bilmeniz gereken her şey Pnömatik konveyörle taşıma sürecini nasıl daha verimli bir hale getirebileceğinizi keşfedin. Bilgi edinin
Yoğun olmayan ve aralıklı çalışma düzenine uygun mekanizmalara sahip olan pistonlu kompresörlerin fazla ısınma ve aşırı yükleme risklerine karşın belirli aralıklarla dinlendirilmesi önerilir.
Yağlı ve yağsız vidalı kompresör modelleri; hem vidalı kompresörlerin basınç ve kapasite anlamında geniş bir yelpazeye sahip olduğunu gösterir hem de hizmet ve buraya tıklayın üretim açısından ihtiyaç duyulan iş ekipmanlarına ulaşılmasını kolaylaştırır.
Pistonlu kompresörler genellikle, etkili bir soğutma sistemine sahip olmadıkları için arıza yapmaktadır. Cihazın etkili bir şekilde soğutulmaması ve çok çalışması sibopların aşırı derecede ısınmasına sebep olur. Sibopların ısınması sonucunda ise, yağ seviyesi azalarak yağsız çalışmak zorunda kalan segmanın aşınmasına sebep olur.